Leder du dig själv?

Vad är självledarskap?

I grund och botten handlar ditt självledarskap om att förstå dig själv, dina behov och ditt beteendemönster och att leda dig själv - för att det ska gynna andra, din organisation och det du ansvarar för. Genom en bra självkännedom kan du förstå hur andra uppfattar ditt beteende i olika situationer. Du kan reglera ditt beteende – både gasa, bromsa och styra – så att bästa möjliga effekt uppnås. 

Dynamiska ledare, dvs ledare som skapar kraft, utmärks av en god förståelse för den växelverkan som uppstår mellan eget beteende och andras beteenden. Det är en dynamik som uppstår i mötet mellan människor, med olika sätt att agera, som ofta blir avgörande för framgång, stagnation eller tillbakagång i verksamheten. 

Självledarskap omfattar flera områden

Självkännedom och självreglering en naturliga startpunkter i ditt självledarskap. I Modul 1 av Dynamic Management har du kunnat skapa  en god grund för ditt självledarskap med fokus på beteendemönster, styrkor och autentisk potential. Det ger dig en bra verktygslåda för att leda dig själv och för att utveckla ditt ledarskap. Vi går nu vidare i denna modul med att ge exempel på olika områden du behöver hantera i ditt självledarskap. 

Att reflektera över din identitet som ledare är något som är värdefullt. Identitet kan sägas ha en en yttre och en inre bild. Den yttre bilden är det som andra ser och det som du själv vill att de ska se. Den inre bilden är din egna uppfattning om dig själv, ditt naturliga sätt att vara och dina egenskaper, styrkor och särskilda kompetenser.

I detta sammanhang är självkännedom och god självaktning lika viktiga, dvs att både känna dig själv men också att kunna uppskatta dig själv, ditt sätt att vara och dina unika styrkor. Därför betonar vi betydelsen av ett positivt förhållningssätt och fokus på styrkor, istället för tvärtom.  Att medvetet arbeta med din självkännedom, identitet och självaktning är viktiga delar i ditt självledarskap.  

Självledarskap innebär också att fundera över ditt tillvägagångssätt - kort sagt hur du tänker, talar och handlar i olika situationer. Som ledare har du en stark påverkan på andra varför ditt engagemang är en annan viktigt del i ditt självledarskap. 

Självledarskap inkluderar också ett ansvar för din egen hälsa och balans i livet som helhet, faktorer vars betydelse  på senare tid har ökat i betydelse. Forskning visar att hälsa och livsbalans är faktorer som tydligt påverkar ditt ledarskap, din stresshantering och din hjärna mycket mer än vad vi hittills kunnat tro. En god hälsa skapar kraft som påverkar både dig och andra positivt. Utan hälsa och balans i livet är det svårt att bli en dynamisk ledare.  

Slutligen handlar självledarskap om de mål du sätter upp för dig och hur du styr din tid.

I Dynamic Management:

I Dynamic Management modul 2 “Dynamiskt ledarskap i aktion” får du tillsammans med din coach reflektera över ditt självledarskap och hitta de områden du vill prioritera och utveckla.

  • Din identitet

  • Ditt tillvägagångssätt

  • Ditt engagemang

  • Din hälsa och balans i livet

  • Dina mål och hur du styr din tid

Magnus Österman